تحولات لبنان و فلسطین

بزرگترین بازار گُل تَر زعفران ایران، فعالیت خود را برای بیست و پنجمین سال متوالی، امروز شنبه با حضور مسوولان محلی در پایانه مسافری تربت‌حیدریه آغاز کرد.

بزرگترین بازار گل زعفران ایران در تربت‌حیدریه آغاز به کار کرد

رییس کمیسیون خدمات شهری و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تربت‌حیدریه در آیین افتتاح این بازار گفت: بازار گل زعفران با هدف تسهیل‌گری در فروش، قطع واسته‌گری و فروش مستقیم گل زعفران کشاورزان توسط شهرداری ایجاد شده‌است.

سیدجمال یوسف‌زاده افزود: این بازار در زمینی به مساحت حدود هشت هزار مترمربع دایر شده و دارای ۷۲ غرفه بوده و به مدت ۵۵ روز دایر خواهد بود.

وی گفت: البته در سال‌های اخیر به دلیل کاهش تولید گل زعفران در منطقه تربت‌حیدریه، قدری از رونق این بازار کاسته شده اما دلیل مهمتر این کاهش رونق بازار، ایجاد بازارهای غیررسمی و غیراصولی در مناطق روستایی در اطراف است.

رییس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر تربت‌حیدریه گفت: اما مسوولان و به خصوص دست اندرکاران حوزه بهداشت باید این نکته را در نظر داشته باشند که در آن بازارها اصول بهداشتی و امنیتی به هیچ وجه رعایت نمی‌شود و حتی مورد تأیید مسولان شهرستان هم نیست.

رییس سازمان مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تربت‌حیدریه نیز گفت: برای راه‌اندازی بازار گُل تَر زعفران، ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال اعتبار هزینه شده‌است.

مهدی علیزاده در خصوص اقدامات انجام شده برای احداث بازار افزود: ابتدا به ساکن مکاتباتی با نماینده عالی دولت در شهرستان تربت‌حیدریه، اعضای شورای اسلامی شهر، شهردار و نماینده مجلس در خصوص موضوع ضرورت احداث بازار گُل تَر و نیز ایجاد بازارهای غیررسمی مشابه، انجام شد.

وی گفت: پارسال در این بازار نزدیک به ۸۲ تن گُل تَر زعفران معامله شد.

مدیر بازار گل زعفران تربت‌حیدریه نیز گفت: برای رفاه حال مراجعان نصب و راه‌اندازی دوربین‌های مداربسته، نصب شیر آب و روشوری سرامیکی، استقرار یک دستگاه خوپرداز (ATM) خودرویی، استقرار نیروی انتظامی و راهور، پایش و نظارت بر مسایل بهداشتی، صدور کارت شناسایی برای غرفه داران، نصب سایبان جلوی هر غرفه، یکسان‌سازی فضای تبلیغات محیطی بازار، تحویل لباس فرم و زیرانداز مخصوص نگهداری گل زعفران و دیگر خدمات مورد نیاز انجام شده‌است.

حسین ارجمندی افزود: به اعتبار این بازار و به خصوص کیفیت بالای زعفران منطقه تربت‌حیدریه شامل سه شهرستان تربت‌حیدریه زاوه و مه‌ولات، همه ساله شاهد ورود گل زعفران از دیگر نقاط استان خراسان رضوی برای عرضه در این بازار و فروش آن به نام گل زعفران این منطقه هستیم.

وی افزود: با توجه به آغاز فصل برداشت، روزانه نزدیک به یک تُن "گُل تَر" وارد چرخه مبادله در این بازار می‌شود و هر چه به پایان آبان ماه جاری نزدیک می‌شویم این رقم بیشتر نیز خواهد شد.

ارجمندی اضافه کرد: یکی از دغدغه‌های غرفه‌داران وجود بازارهای حاشیه‌ای در اطراف شهر است که گل زعفران بدون هیچ نظارتی در آنجا خرید و فروش می‌ شود و شایسته است مسوولان دست‌اندرکار حوزه نظارت به این موضوع نگاه ویژه‌ای داشته باشند.

بازار گل زعفران هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۲۱ دایر است و برداشت زعفران به ترتیب در سه اقلیم سرد (رُخ)، معتدل (مرکزی و زاوه) و گرم (مه‌ولات) از ۱۵ مهر آغاز می شود و تا اواخر آبان ادامه دارد.

بر اساس داده‌های آماری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به استان خراسان رضوی اختصاص دارد و همچنین از مجموع ۹۱ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران استان، شهرستان‌های تربت‌حیدریه و زاوه با داشتن بیش از ۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران، خود را به عنوان قطب زعفران ایران و پایتخت زعفران جهان مطرح کرده‌اند که البته سهم تربت‌حیدریه ۹ هزار و ۲۰۰ هکتار است.

در منطقه تربت‌حیدریه تا یک شعاع ۵۰ کیلومتری، یعنی تمام شهرستانی‌هایی که از این شهرستان جدا شدند در مجموع اکنون بالغ بر ۳۰ هزار هکتار مزارع زعفران دارند و به عبارت بهتر چیزی بیش از ۳۴ درصد از سطح زیرکشت زعفران خراسان رضوی به تربت‌حیدریه اختصاص دارد.

یکی از شاخص‌ترین محصولات این شهرستان که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده‌است، زعفران بوده که میانگین تولید چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه ۱۲۰ تن است.

در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفران‌کاران تربت‌حیدریه اختصاص دارد.

اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۱۸ نفر شغل ایجاد می‌کند که در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و ۲ تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می‌آید.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه با مزیت‌های مختلف در حوزه کشاورزی، معدن، صنعت و تجارت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.